POLİVİNİL KLORÜR NEDİR? NE İŞE YARAR?

Polivinil klorür, ( genelde kısaltılmış olarak PVC diye kullanılır ) oldukça geniş kullanım alanı olan bir plastiktir.

Kimyasal endüstrisinde en değerli ürünlerden biridir. Dünyada PVC’nin %50’den fazlası yapı sektöründe kullanılır. Bina malzemesi olarak, PVC ucuz ve kolay monte edilebilmektedir. Son yıllarda birçok alanda PVC, geleneksel yapı malzemeleri olan ahşap, beton ve polimer kilin (Fimo hamuru) yerini almıştır. İdeal yapı malzemesi olmasına rağmen, çevre ve insan sağlığı için PVC hakkında kaygılar vardır.

PVC’nin kullanım alanları arasında;

Kapı ve pencere profilleri, vinil cephe kaplaması, boru ve tesisat malzemeleri, elektrik kabloları, döşeme, hobi malzemeleri sayılabilir. Esnek ve ucuz olması nedeniyle malzeme su ve atık su endüstrisinde boru hatları için çok yaygın olarak kullanılır.

PVC iki ana maddeden oluşur. Chlorine (tuzdan) ve Ethylene (ham petrolden). Bu bileşim, ethylene dichloride, çok yüksek ısılarda Vinyl Chloride Monomer (VCM) gazına dönüştürülür. Polymerizasyon denilen kimyasal reaksiyonla VCM kimyasal olarak sabit bir toza dönüşür. Buna PVC adı verilir.

PVC Kullanımının Avantajları

Polivinil Klorür (PVC), iyi bir ısı yalıtımına sahiptir. Bu nedenle ısı kaybını engelleyerek yakıttan tasarruf edilmesini sağlar.

Klor içeren yapısıyla PVC’nin alev alma sıcaklığı yüksektir. Alev aldığında kendiliğinden hemen söner.

Alüminyum ve ahşapla karşılaştırıldığında daha hafiftir.Ses yalıtımına sahiptir ve gürültü kirliliğinin önüne geçer.

PVC atıklar, kâğıt ve cam atıklar gibi toplanarak tekrar değerlendirilebilir.Kolay temizlenebilir bir yapısı vardır ve bakımı yok denecek kadar azdır.

PVC’nin kapı ve pencere imalinde kullanılması ile ağaç kesiminin önüne geçmiş olur. PVC geri dönüştürülebilir özelliktedir. Uluslararası geri dönüşüm kodu 3 olarak belirlenmiştir.

Diğer Yazılar

POLİETİLEN NEDİR? NERELERDE KULLANILIR?

Polietilen son derece dayanıklı, kimyasallara karşı dirençli ve çok çeşitli ürünlerde kullanılan bir mühendislik plastiğidir. Plastik endüstrisinde genelde ismi kısaca PE (POLİETİLEN) olarak...

Yorum Yap